Thursday, July 19, 2007

Meyve Çekirdeklerini Kurutuyoruz



Dr. Fahrettin Er tarafından Manisa' da meyve çekirdeklerini ekerek doğayı zenginleştirmeyi amaçlayan bir kampanya başlatıldı !

Tükettiğimiz meyvelerin çekirdeklerini gölgede 3 gün kurutarak poşetlere kaldırıp sonbaharda ekilmesi ile ağaç kazanılması planlanıyor. Amaç elbetteki meyve değil, meyve verseler bile aşılanmadıkları sürece yabani meyve olabilir ancak. Ormanlık alanları tercih edersek hayvanlar için yiyecek kaynağı yaratmış olabiliriz.Kuşlar, sincaplar, arılar, böcekler, tavşanlar,... yaşamlarını meyvelerle sürdürmekteler.

Yanan ormanlarımızın yeri yıllarca dolamayacak bu kesin, doğayı baltayan ellerin amaçlarına ulaşamamaları adına üzerimize düşenleri yapabiliriz.
Meyve çekirdeklerinin ekimini ister kendiniz yapın isterseniz toplama noktalarına gönderin. Manisa'da toplanan tohumlar Tema gönüllüleri ve Manisa Havacılık Topluluğu Paraşütçülerinin yardımı ile ulaşılamayan noktalara havadan serpme ile bırakılacak.

Dr.Fahrettin Er'in web sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Projenin yaratıcısı Dr.ER '' Bayrak diktiğimiz yerlere fidanda ekmeliyiz ! '' diyor...
Yürekten destekliyorum kampanyalarını, kayısı çekirdeklerim birikti bile :)
~mrl~

8 comments:

Anonymous said...

Ben hep doğruyu yapıyormuşum meğer, bizim balkonda bir sepet var ve içi çekirdek dolu gerçii kayısı olanları ben kesin kırıp yiyorum ama hsonu sepeti alıp bir güzel etrafı ağaçlandırayım bariii yine de kayısı olanlara söz vermiyorum eminim değilim...napiiim çok lezzetli.

mrl's page said...

Sevgili d-chic,

Yemeği sevdiğin kayısı çekirdekleri çok faydalı, gönül rahatlığıyla ye :) Diğer çekirdeklere gelince 3-4 gün gölgede bekletip poşetleyin yazıyor web sayfasında.Ekmek içinde sonbaharı beklemelisin. Kayısı çekirdeklerini kendi boyu kadar derinliğe yani 3cm derinliğe ekmek gerekiyormuş...

Dilerim tutar senin çekirdekler :)
~mrl~

Sndrfknella said...

Mrl'cim hayranım senin bu tarz girişimler karşısında sergilediğin hassasiyete :)))) Bizim de işyerimizdeki duyuru panosuna astılar aynı posteri. Çok akıllıca bir uygulama. Gerçekten de en azından yeşillendirme çalışmalarına katkı sağlarken, ormanlarda yaşayan hayvancıkların karnı da doymuş olur aynı anda ;)

Sevgiler :)))

mrl's page said...

Sevgili Sndrfknellacım,

Ormanlar yandıkça içim acıdı, yapabileceğimiz birşey oluncada kaçırmayalım istedim :)

O kadar çok meyve tüketiyoruzki yazın 1000 de 1'inde ağaç elde etsek büyük kardır bence... Dediğin gibi hayvancıkların doyması ise önemli bir artı..

Öpüyorum
~mrl~

Alphecca said...

Selam mrl,

Kendim gibi hayalperest ve duyarlı birini bulmak içimi kıpraştırdı resmen. Bende çekirdeklerimi biriktiriyorum, hatta fabrikamızda da başladık, tüm personelimize duyurduk, herkes çekirdeğini kumbaraya atıyor :) Bizim müşterilere bile yaydım olayı. Birlikten kuvvet doğar :)

mrl's page said...

Hoşgeldin çocuk gibi,

Süpermiş :) Demek fabrika personeli çekirdek biriktiriyor :)
Çok ağacınız olacağa benziyor bu durum...
Kesinlikle birlikten kuvvet doğar, çocuklar için özellikle dünyaya iyi bakmak zorundayız.Dönüpte hesap sorarlarsa ne diyeceğiz?

Yine gel :)
Sevgiler
~mrl~

B5 said...

Ben de yapabilirim bunu. Cekirdek biriktirmekten daha kolay ne var? Haber icin tesekkürler Mrlcim.
Geldigimde epey yüküm olacak demek ;)

mrl's page said...

b5'çım ne zaman geliyorsun bilmiyorum ama sonbaharda Manisa'da ekimi yapılacak toplanan meyve çekirdeklerinin.Manisa'daki toplama noktalarına göndereceğiz yada kendimiz ekeceğiz çekirdekleri :)
~mrl~